Crea sito

C.K.I. ki kicsoda?

A C.K.I. nemzetközi humanisztikus-művészeti kör, mely 1966-ban   egy művészekből álló csoport egyéni kezdeményezéseként alakult, majd 1979-ben mint német közhasznú testület került bejegyzésre. A C.K.I. története és működése szorosan összeforrott Gertrud Rittmann és férje August Fischer életével és tevékenységével.

Gertrud 1922-ben született, a Rottweil-i Irsinben. Aranyműves és zománcműves szakmát tanult. Érdeklődésének központi témája a zománc lett. 1966-ban megnyitotta a Gabriele Műtermet (a későbbi C.K.I.-t), egy zománcműhelyt a középkori limoge-i iskola mintájára. 17 évig szervezett és tartott szemináriumokat Speyerben. Külföldi meghívásokra, és ugyanakkor otthon Németországban is kiállításokat szervezett. 1978-79-ben Geras-ban zománc- és üvegfestő szemináriumot működtetett. A Gabriele Műhely eredményes működése 1979-ben Deidesheimben a C.K.I. hivatalos megalapításához vezetett. A társaság célja a művészek nemzetközi szintű kapcsolatteremtése és tapasztalatcseréje.

 ESCAPE='HTML'

1993-ban a ciszterci rend kegyes Brúnó apátja engedélyezte, hogy a Himmerodban lévő apátságuk régi malmának romjai a világ bármely tájáról érkező művészek találkozó pontjává váljék szemináriumok, kiállítások megrendezésére és közös alkotó munka céljára. A felújítási munkák elvégzése után 1997-ben felszentelték az „Öreg Malom”-nak nevezett múzeumot. Közben Gertrud alkotó műhelyeket szervezett Brazíliában, Argentínában, Ausztráliában és Japánban új művészek kiképzésére. Azonban Gertrud és Ágoston élete nem szorítkozik kizárólag a művészetre. Keresik az alkalmakat és lehetőségeket, hogy kifejezzék szolidaritásukat az egész világon az emberiesség védelmére. Cephas Bansah (a ghánai Volta Régió Hohoe tartománya királya) az emberiesség és barátság követasszonyaként tüntette ki Gertrud Fischert.

 ESCAPE='HTML'

A 20. század végén kezdődik Gertrud Fischer asszony kapcsolata az olasz Miranda Rognoni zománcművésznővel, aki az ő emberi-szervező talentumának csodálója. Szövetségüknek köszönhetően alapították meg az Olaszországi C.K.I.–t  az új milánói Villa Vertua-ban. Ott található a Tűzművészet Múzeuma is. 1999-ben ugyancsak itt rendezték  az Olaszországi C.K.I. Első Nemzetközi kiállítását, majd 2005-ben a Második Kiállítást. A legutóbbi Nemzetközi Kiállítás 2011-ben szintén a Nova Milanese-ben került sikeres megrendezésére.